Paine facuta acasa

Dragii mei,

Bine ne-am regasit!
Haideti sa va spun cum, pe perioada aceasta de carantina, am invatat sa fac paine acasa. Si, vreau sa va spun ca am luat decizia sa nu mai cumpar paine. Este mult prea buna cea facuta acasa. Ca sa nu mai spun de alte avantaje, cum ar fi costurile. Painea făcută acasa este mult mai sațioasă si gustoasa.


Am folosit urmatoarele ingrediente:

- 700 gr faina,
- 15 gr drojdie proaspata,
- o lingurita de zahar,
- 1 ou,
- cca 300 ml apa sau lapte călduț (nu fierbinte!) Cu lapte iese mai buna pufoasa.

Am pus faina intr-un bol mare si am facut o gaura in mijloc. Acolo am pus drojdia, zaharul si 100 ml apa călduță. Am amestecat cu mana usor, pana cand drojdia s-a dizolvat. In acest moment arată cam asa:

Am lasat sa "creasca" 20 minute, timp dupa care arata asa:

Peste amestecul acela din mijloc am pus oul si 200 ml apa si am inceput sa framant aluatul. Practic am amestecat toate ingredientele pana cand s-a format un aluat tare si peretii bolului au ramas curati (s-a incorporat toata faina). Ca sa dau un pic de elasticitate aluatului am pus cca 50 ml ulei si am mai framantat cca 2 minute.

A rezultat un aluat ușor elastic, numai bun de lasat la meditat 😊.

L-am lasat cam 1h, dar depinde de o serie de factori, spre exemplu temperatura din camera. Oricum, este gata de modelat arunci cand a crescut suficient de mult. La mine a crescut pana cand aproape ca s-a umplut bolul:
Atunci am inceput sa modelez pâinea. Mai întâi am impartit aluatul in 2 (am facut 2 paini) ☺️
Una dintre cele doua jumătăți, am impartit-o in 8 bucățele.

Din cele 8 bucati, am obtinut 4 impleturi simple. Am tapetat o tava cu ulei si am asezat doua fâșii impletite in felul urmator:

Celelalte 2 fasii le-am impletit intre ele si le-am asezat in mijloc. Si asa iesit o minunatie 🥰


 Am aprins cuptorul si am mai lasat cca 15 minute painea in tava, dupa care am pus-o la copt pentru cca 50 minute. Este gata cand capătă o culoare aurie deasupra. Cam asa 😋


Pentru final am pus intr-un bol mic 2-3 linguri de apa, o jumătate de lingurita de miere si cateva picaturi de ulei. Cand am scos painea din cuptor am uns painea cu acest amestec, cu ajutorul unei pensule de bucatarie. Apoi am acoperit-o cu un prosop. Acest procedeu are rolul sa pastreze coaja moale. Banuiesc ca acest ultim pas este optional. Cred ca se poate renunta la el, este mai degraba in functie de preferinte. Dupa ce am uns painea cu acest amestec am acoperit - o cu un prosop de bucatarie si am lasat asa pana s-a racit.


O bunătate. Sa va dau indiciu: crema de ciocolata si paine calda☺️🥰😋.

Ce credeti? Nici nu s-a terminat painea impletita si am pus sa fac alta. Am folosit aceleasi ingrediente, cu diferenta ca la framantat, am adaugat cca 100 ml lapte si restul apa. Aluatul a fost un pic mai moale (se prindea de maini), dar de fapt s-a dovedit a fi un avantaj, pentru ca iesit si mai mai pufoasa. Fiind aluatul moale nu am mai impletit, ci am impartit aluatul in 2 si am pus in tava.
Am lasat tavile asa, inca 15 min, dupa care am pus la cuptor.

Si a iesit cam asa:


Foarte pufoasa! Sa nu va ma spun cum miroase in casa...

Cu drag,
Malina

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare