Urechi de lemn si garnitura de pilaf de orez cu legume
Bine v-am regasit!
Imi amintesc faptul ca in prima reteta postata v-am povestit cum imi place mie sa gatesc din ingredientele pe care le am prin casa si cum imi place sa combin ingredientele astfel incat sa iasa ceva foarte bun.
Asa am ajuns sa fac o bunatate de mancare potrivita atat pentru pranz (fie acasa, fie la birou) cat si pentru cina.
Aveam in casa niste orez basmati, cateva legume si o punga cu urechi de lemn uscate. Orezul stiam cum o sa il fac, insa problema era cu urechile de lemn. Initial m-a dus gandul la ceva chinezesc si am incercat sa ma inspir din alte retete, insa peste tot gaseam pe lista de ingrediente necesare fie ghimbir, fie sos de soia, fie vin. Nu aveam nici unul dintre acestea, asa ca m-am gandit "Daca le fac fara sos de soia, vin sau ghimbir, se vor supara?" 😄 Si am aflat ca nu s-au suparat, ba chiar au iesit delicioase.
Sa revenim la ingrediente:
Pentru orez:
- o masura de orez basmati- o canita- (zic masura pentru ca orezul se fierbe cu trei masuri de apa.; pentru doua portii eu pun o canita de orez + 3 canite de apa);
- 3 morcovi mici;
- 1 radacina patrunjel;
- 1 telina mica;
- 1 ceapa potrivita;
- 1 legatura patrunjel;
- ulei de masline pentru calit legumele;
- sare si piper
Pentru ciupercute (urechi de lemn):
- 1 punguta de urechi de lemn (eu ma gasit la hypermaket la raionul cu produse bio)
- 1 ceapa potrivita;
- 5-6 catei de usturoi sau o capatana mai mica;
- cca 40 ml ulei de masline
- sare si piper
Mai intai trebuie puse la hidratat ciupercile (eu le-am lasat de dimineata pana seara). Practic se fierbe apa si se rastoarna peste ciupercute. Apoi se pune orezul la fiert.
Legumele (morcovul, radacina de patrunjel si telina) se curata, se spala si dau la chopper sau la robot.
Intre timp se pune ceapa taiata marunt la calit, in ulei, apoi cand capata un aspect sticlos se adauga legume maruntite. Se mai tine pe foc cca 5-10 minute (pana se inmoaie legumele), apoi se amesteca cu orezul fiert. Patrunjelul se toaca marunt si se adauga si el peste cele nde mai sus.
Iese o nebunie de culori (alb si negru de la orez, portocaliu de la morcovi, verde de la patrunjel). Si acum imi dau seama ca ar mai merge si rosu de la un ardei Kapia (dar asta voi incerca data vitoare).
Pentru ciupercute, am tocat ceapa julien si usturoiul feliute mici, pe care le-am transferat apoi in uleiul pus la incins, iar peste cca 2 minute am adaugat si urechile de lemn scurse de apa (intre timp s-au hidratat si s-au facut foarte mari.). Am mai lasat pe foc cca 5 minute, amestecand din cand in cand (sa nu se arda), apoi am pus o canita (cca100 ml) apa si am lasat pe foc pana cand a scazut toata apa. Am pus sare si piper dupa gust si, cam atat.
Unii ar zice ca este mai degraba o garnitura cu alta garnitura. Dat atata timp cat este o mancare atat de buna si de consistenta, who cares 😎?
Cu drag,
Malina


Comentarii
Trimiteți un comentariu