Prajitura Desteapta de Pitesti

Dragii mei, bine v-am regăsit!

Azi am facut o prajitura interesanta. Am fost initial foarte reticenta cand i-am auzit denumirea, insa o am de la o cunostinta care stiu ca face dulciuri bune. Asa ca, am zis De ce sa nu încerc?


Legat de denumire, am inteles ulterior de ce se numeste asa. Practic este o prajitura a carui blat si glazura se formeaza singure in procesul de coacere. Adica torni in tava un amestec asemanator celui ca pentru clătite, si iese ceva de genul acesta:

Nu stiu care e treaba cu "de Pitești", dar cred este mai puțin important, nu? Gustul conteaza ☺️

Oricum e simplu de făcut și cu ingrediente ca de obicei, la indemana. 

- 8 oua,
- 1 l lapte,
- 200 gr unt,
- 250 gr zahar brun,
- 9 linguri de faina alba.

Se aprinde cuptorul. 

Se topeste untul.

Se separa galbenurile de albusuri si se bat separat cu cate 125 gr de zahar. Eu am bătut mai intai albusurile cu zaharul si apoi le-am pus la frigider, astfel incat sa nu se lase.


Dupa ce se bat si galbenusurile cu zahar, se amesteca ușor untul topit, se mai bate putin, apoi se adauga faina, amestecand dupa fiecare lingura de faina, apoi laptele in fir subțire, continuand amestecarea, astfel incat sa se omogenizeze bine compoziția. Din acest moment nu se mai folosește mixerul. 

La final, se adauga spuma de albusuri,care se încorporează in compozitie cu ajutorul unei spatule si in mișcări usoare, de jos in sus.

La final se obține o compozitie ceva mai lichida decat cea de clătite. 


Se toarna intr-o tava cu hartie de copt si se da la cuptor incins, mai intai la foc mare pentru cca 5-10 minute, apoi la foc mic inca vreo 35-40 minute.

Dupa ce se raceste bine, se recomanda a se pune la frigider cateva ore bune. Cu cat este mai rece, cu atat este mai buna. Inainte de servire se presara cu zahar pudra. Este o prajiturica al carei gust este apropiat de crema de zahar ars. Eu zic ca suna bine. 😉

Cu drag, 
Malina

Comentarii

Postări populare