Bun venit, 2020! Cu un tort delicios!
La multi ani, dragii mei!
Si bine v-am regăsit!
Suntem la final de an, si pentru ca a fost un an pe cinste, propun sa ciocnim o cupa de sampanie si sa mancam o felie de tort.
Astfel, sa va spun cum am facut tortul pe care il vedeti in imaginile de mai jos. Aratos mai mult sau mai putin, dar bun maxim. Ca sa nu mai zic ca, adunate, minutele in care l-am facut sunt in numar mic. In total maxim 1 h. Este un tortulet format din 2 blaturi si o crema dulce amestecata cu visine racoritoare. Chiar daca este iarna, am avut grija sa am visine aproape proaspete. Zic aproape proaspete, pentru ca, sunt visinele ramase de la Sosul de visine facut in vara. Le-am congelat si mi se pare un moment foarte bun sa isi lase gustul acrișor intr-o crema de tort pentru revelion.
Pentru blatul alb avem nevoie de:
-2 oua,
-2 linguri de zahar,
-1 lingura ulei,
-2 linguri faina.
Se bat albusurile cu zaharul separat, pana cand se intaresc si nu curg de pe mixer. Apoi se adaugă usor galbenusurile care au fost mai intai amestecate cu uleiul. La final se adauga faina "in ploaie". Se da la cuptor pana trece testul cu scobitoare. Eu l-am copt într-o tava cu diametrul de 20 cm.
Pentru blatul maro avem nevoie de:
-5 oua,
-5 linguri de zahar,
-3 linguri de ulei,
-4 linguri faina,
-2 linguri de cacao.
Se prepara la fel ca blatul alb, doar ca faina se pune amestecata cu cacao.
Pentru crema:
- 400 gr smantana 30%,
- 3 linguri zahar,
- 200 gr ciocolata alba,
- 100 gr mascarpone,
- 300 gr visine.
Se topeste într-o cratita pe foc mic, ciocolata și 300 gr de smantana (mai intai se pune smantana pe foc, apoi ciocolata rupta bucatele). Se amesteca mereu, pentru a nu se arde compoziția. Cand se topeste ciocolata, se da deoparte si cand este bine racita, se pune la frigider.
Restul de smantana, adica 100 gr se bate cu zaharul pana cand se obtine frisca si apoi se amesteca cu mascarpone. Ulterior, se amesteca cu compozitia de la frigider.
Cand s-au racit blaturile se taie. Blatul alb, fiind mai subtire, vom taia doar ca sa eliminam partea care a crescut mai mult, astfel incat sa ramana o foaie dreapta (o vom pune in mijlocul tortului). Blatul maro se taie in doua, insa la, fel se scot surplusurile, astfel incat foile sa ramana cat mai drepte.
Acele surplusuri de blat alb si maro se mărunțesc pe tocator si se amesteca in crema de ciocolata alba. Se adauga si visinele.
Tortul se asamblează cam asa: o foaie maro, jumătate din crema, foaia de blat alb, cealalta jumătate de crema si deasupra, a doua foaie de blat maro.
Pentru decor :
- 200 gr smantana 30%,
- 2 linguri de zahar,
- 1 ciocolata cu lapte,
- 10 gr unt.
Smantana se bate cu zaharul pana se obtine frisca. Se ia cu o lingura din frisca si se imbraca tortul, cat mai bine cu putinta. Eu am oprit 3 linguri de frisca pentru scris mesajul de pe tort.
Din ciocolata și unt am facut o glazura, mai exact am pus pe foc ciocolata rupta bucatele impreuna cu untul, pana cand s-au topit si s-au amestecat. Am incercat sa torn glazura pe tort cu ajutorul unei linguri, astfel incat sa curga si pe margini si sa obtin un aspect frumos. La final am pus frisca ramasa intr-un posh si am scris un sincer La mulți ani! Si am facut si niste fulgi de nea 😉!
Si pun aici o sectiune a tortului. Ca sa va fac pofta 😋
La mulți ani noua, la multi ani voua si la un an nou cu multe bucurii și împliniri! 🎂🥂
Si bine v-am regăsit!
Suntem la final de an, si pentru ca a fost un an pe cinste, propun sa ciocnim o cupa de sampanie si sa mancam o felie de tort.
Astfel, sa va spun cum am facut tortul pe care il vedeti in imaginile de mai jos. Aratos mai mult sau mai putin, dar bun maxim. Ca sa nu mai zic ca, adunate, minutele in care l-am facut sunt in numar mic. In total maxim 1 h. Este un tortulet format din 2 blaturi si o crema dulce amestecata cu visine racoritoare. Chiar daca este iarna, am avut grija sa am visine aproape proaspete. Zic aproape proaspete, pentru ca, sunt visinele ramase de la Sosul de visine facut in vara. Le-am congelat si mi se pare un moment foarte bun sa isi lase gustul acrișor intr-o crema de tort pentru revelion.
Pentru blatul alb avem nevoie de:
-2 oua,
-2 linguri de zahar,
-1 lingura ulei,
-2 linguri faina.
Se bat albusurile cu zaharul separat, pana cand se intaresc si nu curg de pe mixer. Apoi se adaugă usor galbenusurile care au fost mai intai amestecate cu uleiul. La final se adauga faina "in ploaie". Se da la cuptor pana trece testul cu scobitoare. Eu l-am copt într-o tava cu diametrul de 20 cm.
Pentru blatul maro avem nevoie de:
-5 oua,
-5 linguri de zahar,
-3 linguri de ulei,
-4 linguri faina,
-2 linguri de cacao.
Se prepara la fel ca blatul alb, doar ca faina se pune amestecata cu cacao.
Pentru crema:
- 400 gr smantana 30%,
- 3 linguri zahar,
- 200 gr ciocolata alba,
- 100 gr mascarpone,
- 300 gr visine.
Se topeste într-o cratita pe foc mic, ciocolata și 300 gr de smantana (mai intai se pune smantana pe foc, apoi ciocolata rupta bucatele). Se amesteca mereu, pentru a nu se arde compoziția. Cand se topeste ciocolata, se da deoparte si cand este bine racita, se pune la frigider.
Restul de smantana, adica 100 gr se bate cu zaharul pana cand se obtine frisca si apoi se amesteca cu mascarpone. Ulterior, se amesteca cu compozitia de la frigider.
Cand s-au racit blaturile se taie. Blatul alb, fiind mai subtire, vom taia doar ca sa eliminam partea care a crescut mai mult, astfel incat sa ramana o foaie dreapta (o vom pune in mijlocul tortului). Blatul maro se taie in doua, insa la, fel se scot surplusurile, astfel incat foile sa ramana cat mai drepte.
Acele surplusuri de blat alb si maro se mărunțesc pe tocator si se amesteca in crema de ciocolata alba. Se adauga si visinele.
Tortul se asamblează cam asa: o foaie maro, jumătate din crema, foaia de blat alb, cealalta jumătate de crema si deasupra, a doua foaie de blat maro.
Pentru decor :
- 200 gr smantana 30%,
- 2 linguri de zahar,
- 1 ciocolata cu lapte,
- 10 gr unt.
Smantana se bate cu zaharul pana se obtine frisca. Se ia cu o lingura din frisca si se imbraca tortul, cat mai bine cu putinta. Eu am oprit 3 linguri de frisca pentru scris mesajul de pe tort.
Din ciocolata și unt am facut o glazura, mai exact am pus pe foc ciocolata rupta bucatele impreuna cu untul, pana cand s-au topit si s-au amestecat. Am incercat sa torn glazura pe tort cu ajutorul unei linguri, astfel incat sa curga si pe margini si sa obtin un aspect frumos. La final am pus frisca ramasa intr-un posh si am scris un sincer La mulți ani! Si am facut si niste fulgi de nea 😉!
Si pun aici o sectiune a tortului. Ca sa va fac pofta 😋
La mulți ani noua, la multi ani voua si la un an nou cu multe bucurii și împliniri! 🎂🥂









Comentarii
Trimiteți un comentariu