Tort de post din blat pufos si crema ganache de ciocolata
Dragii mei, bine v-am regasit!
Pentru blat:
Ce sa mai zicem? Bun, bun, bun. Mai ales dupa o portie de peste si un pahar de vin bun, intr-o zi de sarbatoare, cu dezlegare la vin si peste.
Sa aveti sarbatori cu liniste si pace!
Cu drag,
Malina
Scriu aceasta reteta pentru a impartasi cu voi bucuria de a savura ceva dulce si nemaipomenit de gustos, chiar si in momentele de post. Am facut acest post de Florii, pentru a sarbatori un nume de floare, o persoana foarte draga mie.
Si, ca de obicei, am ales o reteta care sa se faca destul de repejor si, cel mai important, sa contina foarte putine ingrediente, Chiar am ramas suprinsa cand am constatat ca, in momentul verificarii listei de ingrediente, le aveam pe toate in casa, mai putin o conserva de nuca de cocos.
Asadar, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 300 gr faina;
- 300 ml apa;
- 150 gr zahar;
- 150 ml ulei;
- jumatate de borcan mic de dulceata sau gem (visine, prune, gem caise, etc ) - orice va place
- 4 linguri cacao;
- 1 lingurita de bicarbonat stins cu otet;
- un varf de cutit sare;
Pentru crema ganache:
- o conserva de lapte de cocos, cat mai gras (indica ar fi cel putin 60% grasime);
- 200 gr ciocolata neagra.
- 200 gr nuca macinata;
- 200 gr nuca macinata;
- a doua jumatate de borcan mic de dulceata sau gem (visine, prune, gem caise, etc ) - orice va place
Pentru glazura:
- 100 gr ciocolata neagra;
- 2 linguri ulei de cocos.
Blatul, mod de preparare:
1. Aprindem cuptorul la flacara medie, pentru a fi suficient de cald atunci cand vom pune blatul la copt.
2. Intr-un bol mare, cernem faina amestecata cu cacao si sarea;
3. Se adauga apoi zaharul, uleiul si apa si se omogenizeaza foarte bine (cu mixerul sau cu telul);
5. Intr-o canita, se pune bicarbonatul si se stinge cu otet. Se amesteca in compozitie.
6. Se pune hartie de copt intr-o tava de copt sau intr-o oala (multi ani la rand nu am avut o tava de copt si coceam blaturile intr-o oala - si sincer, chiar ieseau perfecte). Diametrul tavii il alegeti in functie de cat de gros vreti sa fie blatul, tinand cont de faptul ca acesta va creste la copt.
7. Se pune la cuptor, pana cand trece testul cu scobitoarea.
8. Cand este gata, se scoate din tava si se lasa sa se raceasca complet.
Crema ganache, mod de preparare:
1. Se pune pe foc cca 1 litru de apa intr- oala mai mare;
2. Se desface cutia cu lapte de cocos si se pune intr-un bol de sticla, impreuna cu ciocolata rupta bucatele;
3. Cand apa este aproape fierbinte, se stinge focul si se pune castronul cu lapte de cocos si ciocolata in apa calda (atentie sa nu fie prea fierbinte, pentru ca exista riscul sa se sparga castronul).
4. Se amesteca din cand in cand, pentru a ajuta ciocolata sa se topeasca si sa se omogeneze mai bine.
5. Cand s-a topit si s-a amestecat complet cu lapte de cosos, se lasa la racit si spoi se transfera la frigider minim 4 ore, ca sa se intareasca.
6. Dupa timpul de racire, se scoate din frigider si se mixeaza, pana devine ca o spuma.
7. Se adauga si cantitatea de gem/dulceata, nuca macinata si se amesteca cu ajutorul unei spatule sau a unui tel.
Glazura, mod de preparare:
1. Se pune pe foc cca 500ml apa intr- oala medie;
2. Intr-un bol de sticla se pune ciocolata rupta bucatele;
3. Cand apa este aproape fierbinte, se stinge focul si se pune castronul cu ciocolata in apa calda (atentie sa nu fie prea fierbinte, pentru ca exista riscul sa se sparga castronul).
4. Se amesteca din cand in cand, pentru a ajuta ciocolata sa se topeasca.
5. Cand s-a topit ciocolata, se adauga uleiul de cocos si se amesteca foarte bine pana se omogenizeaza.
Asamblarea tortului:
1. Blatul se taie in 3 foi egale. Aproape de fiecare data imi iese o felie mai inegala, si tocmai de aceea o pun ca baza a tortului. Pe cea mai frumoasa o pastrez pentru a o pune ultima. 😉
2. Peste prima foaie se pune 1/3 din crema, apoi cea de-a doua foaie, apoi o alta 1/3 din crema, ultima foaie si, ultimul rand de crema. Daca vreti sa aveti foaie de blat deasupra, taiati blatul in 4 foi.
3. Se pune glazura, cu ajutorul unei linguri. Eu chiar am turnat-o intr-un mod mai dezordonat, astfel incat sa arate mai interesant.
Pentru decor, puteti folosi orice (bombonele, fulgi de cocos, fructe aranjate dupa bunul plac).
Haideti sa va arat ce am facut eu:
Aveam o punga de Physalis, din care am scos fructele, le-am dat la o parte frunzulitele si le-am spalat.
Am luat o portocala, am taiat feliute si le-am pus la fiert inntr-o cratita cu putina apa si 2 linguri de zahar. In acest mod feliutele se inmoaie si pot fi aranjate in forma de trandafir.
Cam asta a iesit:
Ce sa mai zicem? Bun, bun, bun. Mai ales dupa o portie de peste si un pahar de vin bun, intr-o zi de sarbatoare, cu dezlegare la vin si peste.
Sa aveti sarbatori cu liniste si pace!
Cu drag,
Malina















Comentarii
Trimiteți un comentariu