Sfintisori pufosi, ca in Moldova

Bine v-am regasit, dragii mei.



In ziua cand am facut aceasta reteta era chiar ziua de 9 Martie, ziua in care se sarbatoresc cei 40 de mucenini. Si, in timp ce faceam pozele, mi-am dat seama ca trebuia sa postez macar cu o zi inainte, astfel incat sa pot share-ui reteta in timp util. Insa, imi doream foarte mult sa miroase a sfintisori in casa, chiar in ziua de 9 Martie. Ador mirosul de aluat copt in zi de sarbatoare. Mi se pare foate frumos sa traiesti aceste bucurii chiar in ziua respectiva. Daca pregatesti cu o zi inainte, unde mai e farmecul?
Asa ca, daca o sa va placa reteta, o sa o retineti pentru anul viitor 😉

Haideti sa va spun ce ingrediente va trebuie, pentru 8 bucati.

Aluat:
- 1 kg faina pentru cozonac;
- 500 ml lapte;
- 2 oua;
- 100 grame unt;
- 2 cubulete drojdie;
- 4-5 linguri de zahar;
- un praf de sare.

Pentru uns:
- 2 galbenusuri;
- 50 ml lapte;

Aditional:
- 200 grame nuca macinata;
- 2-3 linguri miere.

Si acum se va spun cum se face.

Intr-un bol sau lighean mai mare se pune faina, untul topit, ouale, si sarea. Intr-o cratita se incalzeste putin laptele, se adauga zaharul si apoi se dizolva drojdia.

Se adauga peste ingredinetele din lighean si se amesteca cu mainile pana cand obtinem un aluat omogen si usor lipicios. S-ar putea sa mai aveti nevoie de faina adaugata pe parcurs. Ideea este ca aluatul trebuie sa fie compact, fara a se mai lipi de peretii vasului. Cam asa arata:



Se lasa la dospit intr-un loc caldut, acoperit cu un prosop. Daca nu aveti un loc caldut, puteti sa il puneti intr-o patura, de asemenea acoperit, cca 1 h. Este gata cand isi dubleza volumul.



Pe o planseta, incepem sa facem sfintisorii. Se rup bucati de aluat cam de dimensiunea unei mingi de tenis.

Cu mainele, se ruleaza pana cand obtinem fasie de aluat, ca in poza de mai jos.

Se mai face inca o fasie identica si se impletesc intre ele.


Se lipesc capele, astfel incat sa obtinem un cerc. Apoi, rasucim astfel incat sa ontinem un "8".


Se continua asa, pana la finalizarea aluatului.



Se mai lasa inca cca 10 minute sa creasca in tava. Apoi, cu ajutorul unei pensule se ung sfintisorii cu cele doua galbenusuri batute si amestecate cu cei 50 ml lapte.

Se pune tava in cuptorul preincalzit si se lasa la copt cca 50 minute (in functie de cuptor pot sa stea mai mult sau mai putin). In principiu sunt gata cand au o crusta aurie. Adica arata cam asa:


Din cele 3 linguri de miere, se face un sirop cu un pic de apa, asftel incat sa facem mierea mai lichida. Cand sunt gata, se scot si se ung cu siropul obtinut, dupa care se presara nuca deasupra.

La mine au crescut foarte bine si au iesit suficient de mari. Nu au iesit asa frumosi cum ii facea bunica mea. La ea se cunoastea foarte bine cifra 8, insa trebuie sa recunosc ca sunt incepatoare si eu la acest capitol. La urma urmei, important este sa fie gustosi si pufosi. I-am mancat calzi si ne-au placut foarte mult. Iar in casa mirosea demential.

Va doresc sa traiti aceasta bucurie; este magic.

Cu drag,
Malina

Comentarii

Postări populare