Omleta cu urzici
Bine v-am regasit intr-o zi insorita de vineri!
Nu aveam de gand astazi sa scriu astazi, insa parca nu ma lasa sufletul sa nu va anunt ca au aparut urzicile in piata.
Nu stiu voi cum sunteti, insa eu ador sa merg in piata sa cumpar legume si fructe de la tarani. Stiu, stiu, nu prea mai sunt nici acestea o sursa foarte sigura, insa mie imi place sa ma plimba printre tarabe, sa analizez ceea ce cumpar si, nu in ultimul rand, sa ma bucur de multitudinea de culori de acolo.
Si, revenind la urzici, imi place sa le includ in cat mai multe feluri de mancare, astfel incat sa ma bucur din plin de tot ceea ele ne ofera (si ne ofera destul de multe 😉).
Ingrediente (2 portii):
- urzici (eu am cumparat doua gramajoare, din pacate nu va pot indica gramaje);
- 4-5 oua;
- o ceapa de marime potrivita;
- 50 ml ulei;
- 100 gr cascaval;
- sare si piper
Urzicile trebuie curatate si spalate bine, in primul rand.
Le-am spalat bine in cateva ape, apoi le-am luat una cate una, am rupt coditele mai mari si am indepartat frunzulitele care nu aratau prea bine. Treaba asta necesita ceva timp, si, alt aspect destul de interesant, garantat o sa va alegeti cu cateva (de fapt ceva mai multe) intepaturi. Eu le-am lasat sa ma intepe cat mai mult, pentru ca "se zice" ca intepatura de urzica este foarte benefica pentru organism.
Apoi am pus urzicile intr-o oala cu apa si le-am fiert cca 10 minute. Practic ele scad foarte mult si raman destul de putine.
Le-am opus la scurs intr-o sita si, cand s-au scurs bine de apa, am inceput sa pregatesc omletica. Am taiat ceapa solzisori si am pus-o la calit in ulei. Intre timp am tocat un pic (cu cutitul pe tocator) urzicile scurse de apa. Dupa ce s-a calit ceapa, am daugat ursicile si le-am mai lasat pe foc cca 5 minute, timp in care am mai amestecat din cand in cand. Apoi am rasturnat peste urzici ouale batute cu putina sare si piper. Am amestecat usor astfel incat sa ma asigur ca oul patrunde printre urzici, iar omletica va putea fi intoarsa pe cealalta parte.
Se lasa cca 2-3 minute pe fiecare parte, apoi se rastorna pe un platou si se adauga imediat cascavalul ras.
Daca va place mai mult cascaval, puteti sa puneti mai mult.
Nu este foarte "fotogenica" insa va asigur ca este buna :)
Este perfecta pentru orice moment al zilei. Eu am "impaturit-o" in patru, am pus-o intr-o caserola de sticla si a fost un pranz perfect pentru birou, alaturi de castraveti murati. Perfecta, mai ales ca intre timp s-a topit cascavalul si capatase un aspect de straturi.
Sa aveti pofta!
Cu drag,
Malina
Nu aveam de gand astazi sa scriu astazi, insa parca nu ma lasa sufletul sa nu va anunt ca au aparut urzicile in piata.
Nu stiu voi cum sunteti, insa eu ador sa merg in piata sa cumpar legume si fructe de la tarani. Stiu, stiu, nu prea mai sunt nici acestea o sursa foarte sigura, insa mie imi place sa ma plimba printre tarabe, sa analizez ceea ce cumpar si, nu in ultimul rand, sa ma bucur de multitudinea de culori de acolo.
Si, revenind la urzici, imi place sa le includ in cat mai multe feluri de mancare, astfel incat sa ma bucur din plin de tot ceea ele ne ofera (si ne ofera destul de multe 😉).
Ingrediente (2 portii):
- urzici (eu am cumparat doua gramajoare, din pacate nu va pot indica gramaje);
- 4-5 oua;
- o ceapa de marime potrivita;
- 50 ml ulei;
- 100 gr cascaval;
- sare si piper
Urzicile trebuie curatate si spalate bine, in primul rand.
Le-am spalat bine in cateva ape, apoi le-am luat una cate una, am rupt coditele mai mari si am indepartat frunzulitele care nu aratau prea bine. Treaba asta necesita ceva timp, si, alt aspect destul de interesant, garantat o sa va alegeti cu cateva (de fapt ceva mai multe) intepaturi. Eu le-am lasat sa ma intepe cat mai mult, pentru ca "se zice" ca intepatura de urzica este foarte benefica pentru organism.
Apoi am pus urzicile intr-o oala cu apa si le-am fiert cca 10 minute. Practic ele scad foarte mult si raman destul de putine.
Le-am opus la scurs intr-o sita si, cand s-au scurs bine de apa, am inceput sa pregatesc omletica. Am taiat ceapa solzisori si am pus-o la calit in ulei. Intre timp am tocat un pic (cu cutitul pe tocator) urzicile scurse de apa. Dupa ce s-a calit ceapa, am daugat ursicile si le-am mai lasat pe foc cca 5 minute, timp in care am mai amestecat din cand in cand. Apoi am rasturnat peste urzici ouale batute cu putina sare si piper. Am amestecat usor astfel incat sa ma asigur ca oul patrunde printre urzici, iar omletica va putea fi intoarsa pe cealalta parte.
Se lasa cca 2-3 minute pe fiecare parte, apoi se rastorna pe un platou si se adauga imediat cascavalul ras.
Daca va place mai mult cascaval, puteti sa puneti mai mult.
Nu este foarte "fotogenica" insa va asigur ca este buna :)
Este perfecta pentru orice moment al zilei. Eu am "impaturit-o" in patru, am pus-o intr-o caserola de sticla si a fost un pranz perfect pentru birou, alaturi de castraveti murati. Perfecta, mai ales ca intre timp s-a topit cascavalul si capatase un aspect de straturi.
Sa aveti pofta!
Cu drag,
Malina



Comentarii
Trimiteți un comentariu